בריסל היא עיר שמקדשת את האומנות בכלל ואת אומנות הארט דאקו בפרט. במרחק קצר מפארק ברוגמן שבדרום בריסל תוכלו למצוא את מוזיאון ואן ביורן, אחת הדוגמאות הטובות ביותר לכך. זהו למעשה בית כפרי בסגנון עיצוב של בתי הספר באמסטרדם אשר פתח שעריו לפנים הבית ולגנים שבו בשנות השבעים עבור הקהל הרחב. הבית עצמו נבנה בשנת 1928 ושימש למגורים את הזוג דייויד ואליס ואן ביורן. דייויד ראש המשפחה יליד הולנד אשר עבד כבנקאי בבריסל ואשתו אליס נולדה באנטוורפן בת למשפחה יהודית. הזוג היו אספני ופטרוני אומנות נמרצים.
הבית שהפך למקדש היסטורי לאומנות
לא לשווה הפך בית ואן ביורן בבריסל למוזיאון. זהו בית יוצא דופן שהאומנות הייתה בו ערך עליון. מעבר לחזית הלבנים האדומות שעוטפות את הבית קיים אוסף האומנות הנרחב של בני הזוג אשר מתוארך למאות שנים, פרי יצירתם של האומנים הגדולים ביותר, ביניהם פיטר ברויגל האב, אנרי פטין-לטור, פול סיגנאק, מקס ארנסט, ריק ווטרס, קונסטנט פרמקי, ג'יימס אנסור, ומספר רב של יצירות מאת גוסטב ואן דה ווסטין אשר יצירותיהם תלויות בחדרי הבית ובמסדרונות.
מעבר לציורים, העיצוב הפנימי והחיצוני של הבית אשר תוכנן בקפדנות מעוררים לא פחות סקרנות. בסלון הבית למשל ניתן לראות כיצד נבנה האח העצים על פי מידותיו של הציור "נוף לים" משנת 1913 אשר תלוי מעליו. במבט מבעד לחלון המרכזי בסלון אי אפשר שלא להתפעל מעיצוב הגנים אשר מעניק תחושה של איזון חזותי יפיפייה.
רהיטי הבית שמעוצבים בסגנון הארט דקו שחלק גדול מהם הוזמן מחברת העיצוב הצרפתית "דומיניק" עשויים ממגוון של עצים אקזוטיים אשר אופייניים לסגנון התקופה. בסלון עומד פסנתר כנף מצופה בעץ סיסם ופסנתרנים צעירים רבים אשר השתתפו בתחרות המלכה אליזבת ניגנו עליו.
אפשר למצוא עניין אפילו בגופי התאורה הרבים המצויים ברחבי הבית אשר מציגים מוטיבים מורכבים של עיצוב וצבע כמו המנורה שיופייה עוצר נשימה אשר תלויה בכניסה הראשית שעוצבה על ידי האומן יאן אייזנפלפל.
כל אלו הם רק חלק קטן מחפצי האומנות שניתן לראות במוזיאון הקטן והמיוחד הזה.
בית קטן במסלול התיירותי של בריסל שכולו הפתעות קטנות
מוזיאון ואן ביורן בבריסל הוא קטן ופחות מוכר משאר המוזיאונים הגדולים והמפורסמים בעיר, אבל בדיוק מהסיבה הזו מומלץ לבקר בו. הוא לא צפוף ודחוק באנשים ואין צורך לעמוד בתור אינסופי בכניסה לקניית כרטיס. מעבר לזה זהו מקום מעורר השראה כאשר עומדים לנוכח המאמצים והמסירות של המשפחה הזו אשר הפכה את ביתה למוזיאון בכדי לחלוק את החזון שלה עם שאר העולם.
דייויד ואן ביורן התיישב בבריסל בשנת 1909 וכעבור כמה שנים התחתן עם אליס פייטה. ביתם נבנה בסגנון טיפוסי של בתי הספר באמסטרדם ועוצב עם ריהוט בסגון הארט דקו עם שטיחים אשר יוצרו על פי הזמנה מיוחדת, גילופי עץ מתוחכמים וחלונות ויטראז' שעוצבו על ידי מעצבים בלגיים, צרפתים והולנדים ידועים. כפי שציינו, בבית ישנו גם אוסף הציורים הגדול של בני הזוג אשר כולל 30 עבודות מאת הציירים המפורסמים ביותר של התקופה, כולל את וינסנט ואן גוך האגדי. הגנים אשר סובבים את הבית משלימים את אופיו של הבית והם מעוצבים באופן מוקפד ומפואר באותה מידה.
הגנים מחולקים לשלושה חלקים: הגן הציורי, גן המבוך וגן הלבבות. כל אחד מהגנים עוצב על ידי אדריכל נוף אחר וכל אחד בתקופה אחרת. המשותף לכולם הוא שכל אחד מהם עוצב על פי נושא בעל אופי מובהק.
בית ואן ביורן שהפך למוזיאון
בית משפחת ואן ביורן הפך למוזיאון בשנת 1975 והוא נשמר עד היום במצב נהדר. למרות שניתן לבקר רק בכמה מהחדרים, כל האובייקטים בבית נשארו במצבם המקורי והביקור בו מעניק תחושה של התגנבות לחייהם הפרטיים של בני הזוג ואן ביורן. כל הפרטים הקטנים וחומרי הגלם היקרים אשר שימשו להכנתם חושפים עד כמה היו בני הזוג עשירים ומתוחכמים. זהו ללא ספק מקום מעורר השראה. אם אתם חובבי אומנות, אדריכלות או גנים יפים מוזיאון ואן ביורן בבריסל הוא בגדר מקום שחובה לבקר בו.
שאלות נפוצות בנוגע למוזיאון ואן ביורן
המוזיאון פתוח לקהל בין השעות 14:00-17:30- בימי שלישי המוזיאון סגור.
לקבוצות המוזיאון פתוח בכל ימות השבוע בין השעות 10:00-17:30 ויש להירשם מראש.
הבית נמצא בשכונה פחות מתויירת בדרומה של העיר בריסל במרחק קצר מפארק ברוגמן. ניתן להגיע בקלות באמצעות מטרו 3 ליד התחנה הסופית, בחשמלית : קווים 7,4,3 לתחנה CHURCHILL STOP או באוטובוס : קווים 38,60 לתחנה CAVELL STOP.
פחות מתאים לילדים מתחת לגיל 12 ולא מוצעות בו פעילויות מיוחדות לילדים. כרטיס כניסה כולל ביקור של 45 דקות בתוך המוזיאון וביקור בגנים ללא הגבלת זמן.
בהחלט כן, זו אטרקציה מאוד פופולארית בבריסל והיא מאוד מומלצות במיוחד למי שאוהב היסטוריה, אדריכלות ועיצוב.